Consiliere vocationala

Consiliere vocationala

Alegerea profesiei este importantă pentru existenţa individuală, iar consilierea vocaţională este cea care ajută tinerii să facă alegerea corectă. Bineînţeles că rezultatul acestei decizii nu este determinat de un singur factor, iar consilierea vocaţională trebuie să ţină cont de principalii factorii care influenţează această
importanta decizie.
Aceşti factori se pot referi fie la caracteristici ale persoanei consiliate (interese, motivaţii, abilităţi /aptitudini, valori, factori de personalitate etc.), fie la caracteristici ale profesiei vizate (abilităţi necesare, solicitări profesionale, filieră de formare, şanse de angajare etc.), fie la contextul socio-economic în care vor evolua aceste caracteristici.
Dar nu este suficient ca o persoană să aleagă o profesie în acord cu aptitudinile, interesele, motivaţiile, valorile sau structura sa de personalitate pentru a i se asigura succesul profesional. Succesul sau va fi determinat de toate aceste caracteristici impletite, insa vocatia va fi cea care va desavarsi totul.

„Find a job you love and you will never have to work a day in your life”