Cum recunoastem tulburarea bipolara. Cauze, simptome si diagnostic
Tulburarea bipolara, numita si depresie maniacala, este o conditie medicala care determina schimbari extreme de dispozitie. Persoanele afectate se pot simti foarte fericite pentru cateva saptamani, ca apoi sa se cufunde intr-o depresie adanca. Durata acestor stari variaza in functie de fiecare pacient in parte.
Faza simptomelor depresive
Fara tratament, o persoana afectata de tulburarea bipolara poate experimenta episoade intense de depresie. Simptomele includ tristete, anxietate, pierderea energiei si dificultati de concentrare. Pacientii isi pot pierde interesul fata de activitatile care ii satisfaceau inainte. De asemenea, acestia se pot ingrasa sau pot slabi, dorm prea mult sau prea putin si au ganduri suicidale.
Faza simptomelor maniacale
In timpul unei faze maniacale, pacientii au tendinta de a se simti euforici, ceea ce duce la o stima de sine exagerat de mare si la agitatie. Comportamentele nesabuite, inclusiv cheltuielile risipitoare, indiscretiile sexuale si abuzul de substante, sunt comune in aceasta faza.
Tulburarea bipolara de tip I si tulburarea bipolara de tip II
Persoanele cu tulburare bipolara de tip I au episoade maniacale sau episoade mixte, avand unul sau mai multe episoade depresive. Persoanele cu tulburare bipolara de tipul II experimenteaza episoade depresive majore. Acestia experimenteaza hipomania, o conditie care este mai putin intensa decat mania si care dureaza mai putin de o saptamana.
Episoadele mixte
Persoanele care au episoade mixte experimenteaza mania si depresia in acelasi timp. Acest lucru duce la un comportament imprevizibil si este mai comun in randul pacientilor care au dezvoltat tulburarea bipolara la o varsta frageda, in special in timpul adolescentei. Estimarile arata ca 70% dintre pacientii cu aceasta afectiune experimenteaza episoade mixte.
Cauzele tulburarii bipolare
Medicii nu sunt in totalitate siguri de cauzele tulburarii bipolare. Teoria principala sugereaza ca substantele chimice din creier fluctueaza anormal. Atunci cand nivelurile anumitor substante devin prea mari, pacientul dezvolta mania. Atunci cand nivelurile sunt foarte scazute, acesta experimenteaza depresia.
Cine este predispus la dezvoltarea tulburarii bipolare?
Tulburarea bipolara afecteaza barbatii si femeile in mod egal. In cele mai multe cazuri, debutul simptomelor are loc intre 15 si 30 de ani. Persoanele care au rude ce sufera de tulburarea bipolara au sanse mai mari sa fie diagnosticati cu aceasta afectiune. Evenimentele stresante si abuzul de droguri pot declansa ciclul starilor contradictorii.
Diagnosticarea tulburarii bipolare
Un pas important in diagnosticarea tulburarii bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbarile de dispozitie. Acestea pot include infectii ale creierului sau alte afectiuni neurologice, abuzul de substante, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburari psihice. Nu exista niciun test de laborator pentru identificarea tulburarii bipolare. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazandu-se pe istoria medicala a pacientului, pe starea sa de spirit si pe alte simptome.
Psihoterapia tulburarii bipolare
Terapia cognitiv-comportamentală utilizată cu succes în depresie a fost implementată şi în tulburările bipolare. Cele mai multe protocoale tratează aderenţa la tratament, gândirea disfuncţională şi dificultăţile psihosociale.